Press Corner

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Coutre M.A.M.? Volg ons alvast op sociale media!

Facebook
LinkedIn
Instagram

Home

 

Het Nieuwsblad: De VerzamelArts, kunstroute van 13 oktober tot 5 november 2023

Gouverneur hangt haar paleis op de Vlasmarkt vol met actuele kunst en iedereen mag binnen komen kijken

GENT - Na het portiek van ex-premier Guy Verhofstadt, gaat dit weekend ook de volledige ambtswoning van de gouverneur aan de Vlasmarkt open voor een kunstproject. Met Verzamelarts worden kunstverzamelaars, en hun lievelingswerken in de kijker gezet. Gouverneur Carina Van Cauter haar man, Johan Tittelboom, is een groot kunstverzamelaar.

Bart Moerman - Donderdag 12 oktober 2023 om 15:37

Niet minder dan 2000 toeschouwers kwamen vorig weekend op de eerste kunstbiënnale van het Prinsenhof af: allicht was het portiek van ex-premier Guy Verhofstadt daarvoor een grote trekker. Maar globaal zijn kunstroutes in, zeker als ze zoals in Jan Hoet zijn legendarische Chambres d’Amis de kans geven privéwoningen te bekijken.

En nog meer als het om huizen van beroemde mensen gaat. De komende weekends kan u zo binnen in de ambtwoning van de gouverneur, het statige herenhuis op de Vlasmarkt dat ooit aan de familie Carels – de stichters van de fabriek aan Dok Noord – toebehoorde.

Gouverneurs als Herman Balthazar, André Denys en Jan Briers woonden er echt met hun gezin, Van Cauter niet. “Ik heb hier nog maar driemaal geslapen”, zegt ze. “Mijn man is burgemeester dus blijven we thuis in Herzele. Crisisvergaderingen kunnen tegenwoordig ook digitaal. Daarvoor hoeven we niet noodzakelijk in Gent te zijn.”

Gouverneur Van Cauter tussen twee christussen: links van Matthieu Ronsse, rechts van Jan Van Imschoot. — © fvv

Van Cauter werd gouverneur in de zomer van 2020, maar stelt nu pas voor de allereerste keer haar deuren aan de Vlasmarkt open: eerder had ze andere katten, zoals corona, te geselen. Over twee verdiepingen van het immense huis toont ze nu hedendaagse kunst van een tiental verzamelaars.

“Mijn man is gepassioneerd door kunst, en ik heb die microbe van hem betrapt”, zegt ze. De tien verzamelaars in de gouverneurswoning zijn industriëlen, dokters, bankiers, advocaten… en één politicus, Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), die onder meer met een schilderij van Fred Bervoets van drie meter op twee uitpakt.

Van Cauter zelf schuift de Gentse schilder Adelheid De Witte naar voren, die haar atelier op de Muide heeft. En heeft ook twee doeken van punky kunstenares Liliane Vertessen. “Schoon, he”, straalt ze, terwijl ze de werken toont.

Andere opvallende doeken zijn een Christus aan zijn kruis van Jan Van Imschoot, met in spiegelbeeld een Christus van Matthieu Ronsse, verder ook doeken van Mario De Brabandere, Joëlle Dubois, Patrick Van Caeckenbergh, beelden van Johan Tahon, een met eieren gevulde mosselpot van Jacques Charlier enz.

Heel fraai werk, heel smaakvol ook in het statige paleis van de gouverneur, maar wel grotendeels brave kunst, die niet echt choqueert of de kijker naar de strot grijpt. In de bijhorende catalogus beklemtoont SMAK-directeur Philippe Van Cauteren het belang van dergelijke verzamelaars: zij helpen de kunstenaar leven en overleven, en zorgen ervoor dat hij in alle vrijheid kan experimenteren, schrijft hij.

Verzamelarts heeft uitschieters tot op de Kouter: in het bankgebouw van BNP Paribas Fortis daar exposeert een hele reeks werken van Liliane Vertessen, bij de naburige galerie Coutre in de Kleinvleeshuissteeg maakte de Gentse kunstenaar William Phlips een installatie, naast werk uit het bezit van een verzamelaar uit Merelbeke.

 

Persblog.be - Numéro zeven

"Verhuur van exclusieve vergaderruimtes in een historisch kader, doordrongen van kunst."

Lees volledige artikel

 

Arne Quinze Lupine

Beeld Arne Quinze 'kleurt' de Kouter: de grijze sculptuur is gebaseerd op een bloem.

Lees volledige artikel